The Soothsayer Cinsault: Garage Wine Co

23-12-2020

The Soothsayers Cinsault:

Elke Single Ferment wijn heeft zijn eigen naam. De eerste Cinsault was eigenlijk meer een onweerstaanbare drang om een wijngaard met weinig opbrengst en te dure fruit te redden. En die kreeg de naam The Soothsayers door de visie van Pilar die de toekomst kon voorspellen.

Al jaren waren Pilar en Derek de getuige van het werk dat de kleine boeren verrichtten in hun percelen om Field-blends van Carignan & Garnacha te produceren. Tegelijkertijd waren de percelen van Cinsault en País achteruit aan het gaan door het feit dat de wijnstokken minder opbrengst gaven en het fruit te duur in kostprijs was. Men wou van die percelen vanaf.

Zo besloten de eigenaars van Garage Wine Co de oude druivenrassen te redden en zijn ze gestart met experimenten. Tot het jaar 2015 hebben ze nooit met deze oude druivenrassen gewerkt.

Derek vertelt:

¨Ik kon de drie kleine oogstladingen van Cinsault druif niet weigeren en wij hadden tanks te kort. Pilar zag het allemaal aankomen ( Zij was ¨The Soothsyaer¨ - de toekomstvoorspelster), maar ze was toevallig weg naar Maipo. En ik in plaats van mijn calculatiefout te aanvaarden gooide ik de tweede oogstlading door te kort aan tanks gewoon boven in de tank waar de eerste deel te fermenteren lag en iets later deed ik hetzelfde met de derde oogstlading. Tegen de tijd dat Pilar en Alvaro, onze twee wijnspecialisten mij aan de kant konden schuiven, was de wijn al goed droog en lekker¨.

In feite heeft deze wijn een zeer interessante eigenschap: de malolactische omzetting van de eerste oogstlading gebeurt hier eerder dan de alcoholische fermentatie van de derde oogstlading. Dat maakt deze Cinsault complexer en origineel.

¨Garage Wine Co heeft nooit voldoende tanks¨ - lacht Derek. - ¨Het komt goed uit voor de wijngaard jaarlijks een aantal wijnen van de druif Cinsault en País op deze manier te produceren¨.

Met de jaren hebben deze wijnen hun eigen stijl en naam gekregen: Single Ferment series. 

CHilessencywinkel Scheldebrugstraat 8 9260 Wichelen