Sauvignon Blanc: de topdruif in Chili

13-05-2021

Een van de populaire witte druiven in Chili naast Chardonnay is ongetwijfeld Sauvignon Blanc. Deze druif wordt in verschillende valleien gekweekt. De wijnen worden ook op diverse methodes gemaakt. Dit alles maakt deze druif zeer mooi en geliefd niet enkel in Chili maar ook wereldwijd. Maar het was niet altijd zo. 

50 jaar geleden waren er maar 5% aanplantingen van deze soort. Men vond vroeger deze wijnen te zuur en enkel goed om zeevruchten te marineren of andere vegetarische of visgerechten te bereiden. Nu is Sauvignon Blanc een van de meest gekweekte druivensoorten in het land. 

Maar laten we eerst een vooral kijken naar de geschiedenis van de witte druiven in Chili. 

Volgens verschillende bronnen zijn de eerste druivenplantages in de regio van Bio Bio rivier ontstaan tijdens de Spaanse bezetting ¨Conquista¨ van Chili in de XVI eeuw.  De druivenrassen zijn in deze regio vanuit Spanje gebracht door de Jezuïeten. 

Tijdens de koloniale tijden gebruikte men vooral Moscatel y Torontel druivenrassen om droge en zoete wijnen te produceren voor de kerkelijke doelen.  

Pas in de XIX eeuw zou de situatie veranderen met de komst van de "nieuwe" voor Chili druivenrassen: Franse rassen. Een naturalist van die tijd, Claudio Gay, is met een verzameling van alle druivenrassen in 1830 in de velden van Quinta Normal, een wijk ten Noordoosten van Santiago, begonnen.  Al snel groeide de belangstelling voor de nieuwe rassen vooral voor privé gebruik door de rijke burgers. 

In die tijd noemde men alle witte Franse Sauvignon druiven " uva blanca sauvignon" (witte druif Sauvignon) om die uit Cabernet Sauvignon druif te scheiden.  Maar er was geen verschil gemaakt tussen Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris en Sauvignon Vert. Dit zorgde voor een verwaring en zou later een grote rol spelen in de ontwikkeling van de wijnindustrie in Chili. 

Pas op het einde van XX eeuw waren de verschillen van de drie witte Sauvignon druiven effectief door de Chileense oenologen opgemerkt. Er was bij voorbeeld vastgesteld dat Sauvignon Vert veel beter tegen warmte kan en meer weerstand tegen ziektes en weerschommelingen heeft.  De Sauvignon Gris kan zelfs nog beter tegen de hogere temperaturen maar kan niet zo goed tegen ziektes. Sauvignon Blanc deed minder goed in de warme streken en groeide beter in de koelere streken in de nabijheid van de oceaan.  

Vroeger keek men in Chili niet naar de samenstelling van de terroir, noch snoeimethodes, noch klimaat. De druif moest maar veel oogst geven: smaken, geuren, zuurtegraad, suikers waren niet belangrijk. Vinificatieprocess was niet goed opgevolgd. Er was geen Inox enkel oude rustique vatten. 

In de jaren 80 van XX eeuw waren de Innox vaten in Chili geintroduceerd door Miguel Torres een zeer groot Spaans wijnhuis die als een van de eerste naar Chili getrokken om daar de wijnbouw volgens de regels van de kunst te starten. Al snel is het een succesverhaal geworden die door andere oenologen uit verschillende landen werd gevolgd. 

Nu behoren de wijnen uit Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris uit Chili tot de top wijnen van de wereld. 

Bij Chilessency hebben we een aantal " pareltjes" van Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris in ons assortiment. 


Bron: https://radio.uchile.cl/2016/03/21/la-mesa-coja-el-sauvignon-blanc-en-chile-desde-la-confusion-a-la-perfeccion/


CHilessencywinkel Scheldebrugstraat 8 9260 Wichelen