Carménère druif bij Chilessency

03-12-2020

Carménère is een druivensoort die oorsproonkelijk afkomstig uit de streek van Bordeaux, Frankrijk is. Het is een kruising van de Cabernet Franc en de Gros Cabernet. 

De druivenras Carménère is uitgestorven in Frankrijk door een plaag van de druifluizen ( Phylloxera) in het jaar 1867. Bijna alle wijngarden in die Europese regio werden vernield. Carménère was een van de druivensoorten die de zwaarste klappen gekregen had en gedurende enkele decennia dacht men zelfs dat die volledig verdwenen was.

Maar in het jaar 1994 een onderzoeker uit de Universiteit van Montpellier, faculteit van oenologie heeft ontdekt dat een druif door een verschil in rijping geen Merlot was, zoals men dacht, maar een Carménère.  Carménère rijpt gemiddeld 4-5 weken later dan Merlot. 

Doordat de druiven niet altijd even rijp geplukt worden is naar voren gekomen dat de Carménère druif bij verschillende stadia van rijpheid ook verschillende kenmerken aan de uiteindelijke wijn geeft. Als de Carménère druiven onrijp geoogst worden dan krijgt de wijn een sterk groene paprika en peper aroma. 

De wijnen van Maule vallei zijn daaraan gekend. Bij Chilessency hebben wij Rucahue Carménère  Silvestre  uit deze vallei. 

Als de Carménère druiven net rijp zijn komen tonen van zwarte peper en tomaat naar voren.

Bij Chilessency zijn dat wijnen van Aconcagua vallei van Viña San Esteban en van Von Siebenthal

De pluk van rijpe tot zelfs overrijpe Carménère druiven brengen duidelijke chocolade- en zwart fruit tonen naar voren, dit laatste gaat wel samen met een lagere zuurgraad in de wijn. 

De beste voorbeeld van deze wijnen bij Chilessency uit Cachapoal vallei Arao Blend

Het ministerie van Landbouw van Chili heeft de druivenras Carménère officieel erkend als een aparte variëteit in het jaar 1998.

Bij Chilessency hebben we verschillende Carménère uit diverse valleien. 

 

CHilessencywinkel Scheldebrugstraat 8 9260 Wichelen